Landskamp Sverige – Norge i Karlstad 4-5 juni 2005.

 

Med anledning av 100-årsminnet av unionsupplösningen spelas en landskamp i schack mellan Sverige och Norge i Karlstad. Spelplats är schackhotellet Gustaf Fröding med den utmärkta Värmlandssalen som spellokal.

 

Landskampen spelas som en herrmatch och en dammatch och båda över fem bord, en match på lördag eftermiddag och en match på söndagen med ombytta färger. Norge ville först fira med en landskamp över 100 bord på Svinesundsbron, men det konstaterades att det är för blåsigt på bron för att spela schack.

 

Vi hoppas på att få se både GM Magnus Carlsen och GM Simen Agdestein i det norska laget. Från svenskt håll är det klart att GM Johan Hellsten inte kan ställa upp. Likaså är GM Pia Cramling upptagen av annan tävling och deltar inte i damlandskampen. Landskampen är också en träningsmatch inför lag-EM, som spelas i Göteborg 29 juli – 8 augusti.

 

Åskådare är välkomna att se landskampen live på spelplatsen, och det är fritt inträde. Dessutom planeras det för live-sändning på internet av partierna.

 

Snabbfakta om unionsupplösningen:

Stortinget i Norge förklarade unionen upplöst den 7 juni 1905. Förhandlingarna, under krigsrisk, avslutades i Karlstad den 23 september 1905, när parterna slutligen enades, efter en folkomröstning i Norge. Unionen blev formellt upplöst den 26 oktober när konventionen undertecknades och Oscar II frånsade sig rätten till den norska kronan. Se mer fakta och historik om unionsupplösningen på http://www.karlstad.se/unionsupplosning/